Om cøliaki

    Hva er glutenintoleranse?


Glutenintoleranse  eller cøliaki  innebærer at tynntarmens slimhinne skades av gluten.


Gluten er et protein som finns i våre vanligste kornslag (hvete, rug ,bygg og spelt).

Personer med glutenintoleranse  får skader på tarmen om de spiser matvarer som inneholder gluten.

Skadene i tarmen gjør at man ikke kan ta til seg  de livsviktige næringsemnene.

Symptomene  varierer fra  diareér, brekkninger  til lave blodverdier, vektnedgang  og psykiske besvær.

Viktig  og kontakte lege for å få en riktig diagnose.

Cøliaki  behandles ved å kutte helt ut gluten fra kosten, som tilsier at man ikke får spise noen mat som inneholder  hvete, rug , bygg eller spelt.
Cøliakere er meget nøye med at produktene er sikre.

img_0030_28Cøliakere  vil…
                  leve så normalt og enkelt som mulig.                 …vil følge med ”vanlige” mattrender.
                … vil ha tillgang til storselgere på det vanlige markedet, men  med et  glutenfritt alternativ.

Norsk Cøliakiforening har egen nettside og utgir et medlemsblad flere ganger i året, og sprer med dette praktiske råd og informasjon fra medisinsk og dietetisk hold. Foreningen arbeider med å gjøre situasjonen rundt cøliaki allment kjent, og ser det som sin oppgave å fremme interesse for forskning på dette feltet. Vi anbefaler alle med cøliaki å melde seg inn i Norsk Cøliakiforening (NCF).